Satul Bălțata din raionul Criuleni a fost întemeiat la începutul secolului XX de etnici ucraineni. În prezent, localitatea are circa 2000 de locuitori. De câțiva ani autoritățile au decis să întreprindă mai multe măsuri pentru a stimula natalitatea. 

„Pentru a menține statutul de liceu este necesar să avem cel puțin două clase a câte 20 de persoane. În 2011, era pus în discuție să fim transformați în gimnaziu. Trebuia să soluționăm într-un anumit mod problema natalității din localitate. Astfel, Consiliul local a decis ca familiile care nasc al doilea sau al treilea copil să primească un lot de teren de șase ari pentru construcția locuinței. Campania a fost mediatizată foarte intens prin sat, iar peste un an am obținut 26 de nașteri față de 16-17 în perioada precedentă. În prezent, an ajuns la 39-40 de nașteri anuale”, susţine Olga Coronciuc, primara satului Bălțata.

 

În total, au fost oferite cu titlu gratuit 25 de terenuri, fapt ce a stimulat ca și alte familii să urmeze acest exemplu. 

Primarul susține că acest mecanism funcționează foarte bine pentru a stimula natalitatea în formula pe care a lansat-o și nu este necesar să acorde terenuri pentru primul copil din familie.

„În satul nostru familiile cu cel puțin patru copii sunt scutite de taxa pentru grădiniță. De asemenea, primăria asigură transport la grădiniță pentru toți copii din localitate. Noi vom continua acest program, fiindcă pentru a asigura o dezvoltare normală a satului natalitatea în satul nostru trebuie să ajungă la 50-60 de copii”, mai spune Olga Coronciuc.

Interesant este faptul că primarul satului Bălțata contribuie personal la creșterea natalității, având în prezent 7 copii.

De remarcat că pe parcursul mai multor ani numărul populației stabile în Republica Moldova este în continuă scădere, situația fiind agravată de fenomenul migrației. Măsurile și programele inițiate de autoritățile centrale nu au reușit să contracareze acest trend negativ.