„Astfel de inițiative nu ar trebui să existe din sfera politicului. Ar trebui să se ia decizii din partea oamenilor de știință. Pe parcursul celor 25 ani de la independență politicul întotdeauna a încercat să vină cu astfel de inițiative și acum avem o societate dezbinată. Instituțiile principale de stat ar trebui să se abțină de la aceste inițiative.

Consider că Istoria Românilor trebuie să rămână în școli și să nu mai discutăm în privința acestui obiect”, a spus președintele Parlamentului.

Acesta a răspuns și la întrebarea dacă ar fi oportun înaintarea în Parlamentul RM a unei inițiative legislative privind desemnarea zilei de 27 martie (data votării Unirii Basarabiei cu Țara) drept zi de sărbătoare națională, precum au făcut deputații de la București.

„Nu o să comentez decizia colegilor de la București. La Chișinău lucrurile stau puțin altfel, societatea este foarte divizată. Chiar dacă eu poate mi-aș dori personal să fie un astfel de vot, în plenul Parlamentului un astfel de subiect va fi sensibil și va diviza în continuare societatea și va trebui să ne abținem”, a spus Candu.