Care este motivul pentru care susțineți financiar vilelele turistice din Orheiul Vechi?

Acesta este, de fapt, un model demonstrativ care face parte din unul mai mare. Noi planificăm să investim în alte cinci pensiuni, pentru a putea demonstra conceptul și arată celorlalți din sătuc cum poate funcționa o pensiune, cum pot transforma casele lor într-o afacere.

USAID Moldova susțin dezvoltarea sectorului turismului din Moldova punând un mare accent pe turismul receptor. Ce potențial de dezvoltare are turismul rural din Republica Moldova?

Moldova este considerată una din destinațiile cel mai puțin vizitate din lume, ultima în clasament fiind Bhutan, dar acesta este un lucru bun, pentru că putem să începem de aici. Totodată, Moldova este o destinație accesibilă, atât pe cale aeriană, cât și pe cale terestră. Astfel, Moldova are potențial. Dar motivul pentru care USAID investește în turismul rural din Moldova este un prim pas pentru a scoate creșterea economică din Capitală și a o aduce în regiunile rurale ale țării.

Astfel că, oamenii din regiunile rurale să poată beneficia de dezvoltarea sectorului turistic. Sectorul turistic din Moldova a înregistrat, anul trecut, o creștere de până la 50% și Moldova a primit peste 2 milioane de turiști. Doar 100.000 dintre ei s-au cazat în hoteluri.

Noi vrem să atragem turiști nu doar pentru a vizita părinții la țară, dar turiști care să beneficieze de pensiunile care oferă cazare și să cheltuiască bani.

Care sunt planurile de viitor ale USAID pentru dezvoltarea industriei turistice din Moldova?

Avem mai multe planuri pe care vrem să le realizăm în sectorul turistic din Moldova. În primul rând vom susține Guvernul la elaborarea unui plan de dezvoltare a turismului.

În al doilea rând - intenționăm să lucrăm împreună cu Guvernul și să revizuim legea cu privire la sectorul turistic, deoarece actualul act normativ nu încurajează investițiile, ci este unul care încearcă să impună mai mult de control.

Vrem să avem o lege care oferă posibilități sectorului și încurajează oamenii să facă investiții. Iată de ce, în acest moment, echipa de la Chemonics, adică implementatorii USAID Moldova, vor invita un expert în drept care va susține Agenția Turismului RM și Parlamentul să elaboreze amendamentele în legislație.

Dacă legea va fi revizuită și va fi una bună, Guvernul SUA va investi câteva milioane de dolari în acest sector. De asemenea, noi vom încerca să intrăm în legătură cu Institutul Smithsonian care este de învățământ și cercetare recunoscută la nivel internațional, responsabilă de atracțiile turistice și muzeele mondiale. Este o oportunitate unică pentru Moldova, dar avem nevoie de lege, în primul rând.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.