Ministerul Afacerilor Interne din Federația Rusă nu vede motive pentru a iniția o anchetă contra mai multor bănci din Marea Britanie care ar putea fi implicate în schema de spălare a banilor din Federația Rusă.

„Departamentul principal al Securității Economice și Contracararea Corupției (ГУЭБиПК) nu deține informații referitor la activitatea ilegală a băncilor HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays și Coutts”, a declarat serviciul de presă al organizației rusești. 

De asemenea, la inițiativa acestui departament nu au întreprinsă nici o acțiune investigativă în privința acestor bănci din Marea Britanie. 

De remarcat că pe 21 martie curent publicația The Guardian a publicat un articol un de era menționat că băncile HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays și Coutts au fost implicate în spălarea banilor din Federația Rusă. Potrivit sursei, în schema ilegală au participat 17 instituții financiare din Marea Britanie, care au efectuat transferuri de circa 740 milioane de dolari timp de patru ani. Cea mai mare sumă (545 milioane de dolari) a fost transferată prin filiala din Hong Kong al HSBC. ##related_news#

Această schemă a fost supranumită „moldovenească”, fiindcă banii erau transferați din Federația Rusă datorită deciziilor emise de judecătorii moldoveni. În acest mod a fost legalizată proveniența a circa 22 miliarde de dolari. 

Autoritățile din Marea Britanie au declarat că vor verifica veridicitatea acestor informații.