„Încă ne vom exprima pe marginea decretului semnat, deoarece se examinează forța juridică a acestui decret și modalitatea legală de introducere a acestor întrebări pentru referendumul consultativ”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, „ideea referendumului consultativ nu este rea deloc, dar legea prevede anumite restricții, sunt subiecte pe care le poți ridica la referendum, și care nu le poți ridica.

Ce ține de propunerea de organizare a referendumului: este o idee populistă, președintele își continuă campania electorală și e regretabil că această campanie ar fi suportată din bugetul statului. Cel puțin vreo 50-60 de milioane din bugetul statului - bani pe care nu-i ușor să-i găsesști. Avem nevoie de majorare de salarii și pensii pentru multe categorii de cetățeni și un referendum pentru reducerea umărului de deputați mi se pare lipsit de oportunitate”, a mai declarat Andrian Candu.

În argumentarea sa privind necesitatea de a reduce numărul deputaților din Parlament, Igor Dodon a dat exemplul Germaniei, care are mai puțini deputați pe cap de locuitor decât Republica Moldova.

„Dacă tot a dat exemplul Germaniei, îi spun că depinde de la stat la stat. Nu conteză numărul deputaților, dar la calitatea acestora. Estonia are un milion de locuitori, dar tot 101 deputați”, a spus președintele Parlamentului.