Astăzi aș vrea să discutăm despre interdependența dintre publicitatea care apare pe site-urile informaționale și independența editorială ale acestor instituții media. 

Drept studiu de caz va servi inițiativa Partidului Democrat privind modificarea sistemului electoral și includerea votului uninominal la alegerile parlamentare. 

De ce pe unele site-uri pe care le considerăm independente sau de opoziție se regăsesc bannere publicitare care promovează acest proiect de lege?

Există două variante. Fie că această instituție promovează și susține acest proiect de lege, fie că doar o promovează contra plată, fără să susțină ideea propriu-zisă.

Vă întrebați care este diferența? Vă explic. Un site independent are nevoie de resurse financiare și, din acest motiv, plasează diverse tipuri de publicitate pe site. Așa cum, de exemplu, o face Google.

O instituție media independentă, pentru ca să supraviețuiască are nevoie de bani. Astfel de materiale comerciale sunt necesare și vitale, într-o oarecare măsură. 

De exemplu, în perioada electorală, partidele plasează o serie de publicitate și bannere pe diverse site-uri, acest lucru nu înseamnă că portalul aparține unui partid sau promovează și susține ideile partidului.

Cum putem depista dacă o instituție media, care plaseză bannere sau articole comerciale despre un anumit subiect, susține sau nu această idee?

Răspunsul este: Din conținut! 

Ca să ne convingem de poziția pe care o are o instituție media trebuie să analizăm conținutul, să observăm dacă pe lângă bannere, jurnaliștii de aici scriu despre acest subiect și care e unghul de abordare.

Avem exemplul acesti site, pe lângă banerele comerciale, constant apar materiale despre cât de bun și necesar este un astfel de proiect. Se înțelege și de ce.

Dar avem și exemple ale portaluri de știri independente sau, dacă vreți de opoziție, unde la fel regăsim aceleași banere cu votul uninominal, dar știrile lor nicidecum nu reiese că promovează sau ar susține inițiativa. 

Desigur conținut comercial se poate regăsi și în materialele de presă. Trebuie să știm însă că știrile publicitare sunt însoțite de litera P, fie că la începutul știrii, fie că la finalul acesteia. Dacă găsiți litera P în material, înseamnă că materialul este publicitar. Acest material este comanda unui client. Site-ul nu poartă răspundere pentru acest material.