„În 2016, transportul aerian regulat la nivel global a crescut, comparativ cu anul precedent, cu 6,0% până la 3,7 miliarde de pasageri, potrivit datelor furnizate de Organizația Aviației Civile Internaționale. Această creștere a fost ușor mai lentă decât în 2015, când numărul de pasageri a crescut cu 6,8%, la 3,5 miliarde. Cu toate acestea se observă o accelerare dacă o comparăm cu rata de 5,5% înregistrată în 2013 și 2014”, se spune în raport.

„În 2016, Bulgaria și România au fost piețele cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est la capitolul capacitatea în număr de locuri, arată datele OAG Schedules Analyser. În Bulgaria, rata anuală de creștere a fost de 25,4%, urmată de România cu 21,6%. Pentru comparație, piețele din Europa Centrală cu cea mai rapidă dezvoltare, precum Ungaria și Polonia, au înregistrat creșteri anuale de 12,9% și 12,8%, respectiv.

Principalul factor al acestei creșteri a fost dinamica intensivă demonstrată de cele mai mari companii aeriene low-cost în Bulgaria și România. Pe de altă parte, țările în care acoperirea low-cost este limitată, sau de sezon, iar companiile naționale domină piața aeriană, precum Serbia, Muntenegru, Slovenia și Republica Moldova, au înregistrat rate de creștere modeste, cu mult sub 10%”, notează autorii raportului.

Astfel, din țările analizate Republica Moldova, împreună cu Slovenia, a avut cea mai mică creștere a capacității în număr de locuri de doar 1,1%. O situație ceva mai bună a fost înregistrată de Muntenegru - 5,8%, Serbia - 7,7%, Albania 10,4%, Croația și Bosnia și Herțegovina a câte 11,4% fiecare. În top-3 au ajuns Macedonia (14,8%), România (21,6%) și Bulgaria (25,4%).