„Pentru a preveni boala, am creat o listă de analize medicale de rutină care trebuie să le efectuați în fiecare an. Trebuie să menționez faptul că unele boli nu manifestă simptome de la bun început. Doar prin intermediul analizelor le putem depista”, a precizat medicul rezident Dodu.

După ce ați efectuat analizele sugerate mai jos, rugați medicul ca pe lângă anunțul rigid și scurt: „rezultatele sunt bune”, să le interpreteze (să explice cu detalii ce semnifică fiecare rezultat).

Iată care este lista propusă de acesta:

1. Hemoleucograma (analiza generală a sângelui). Utilitatea acestei analize -  această examinare clinică depistează anemiile, infecțiile, leucemiile și alergie.

Prețul:
70 - 90 lei

2. Analiza biochimică a sângelui (analiza funcției ficatului) - prin intermediul acestei analize se depistează hepatitele.

Prețul: aprox. 150 lei

3. Analiza generală a urinei/sumar de urină - cu ajutorul acestei analize veți putea să depistați atât patologii din partea rinichilor, cât și a ficatului, infecția căilor urinare, diabetul zaharat.

Prețul: aprox. 150 lei

4. Electrocardiograma poate depista nereguli din partea inimii, cu toate că inima momentan nu deranjează.

Prețul: aproximativ 100 - 150 lei

5. Ultrasonografia organelor interne (ecografia abdominală) este o examinare importantă, deoarece aduce informații cu privire la dimensiunile ficatului, splinei colecistului (cel mai sensibil organ la stres), apendicelui, ovarelor. Fiecare din aceste organe au limite, care nu trebuie depășite.

Prețul: aprox. 150-  250 lei

6. Examenul ginecologic complet  se face anual după vârsta de 18-21 ani, cu  efectuarea Testului Babeş-Papanicolau ajută la predicția cancerului de col uterin

Prețul:  aprox. 350 lei + consultarea medicului ginecolog - 200 de lei

7. Examinarea sânilor la vârsta cuprinsă între 18-39 ani se face în fiecare an. Medicul ginecolog în primul rând va palpa sânii pentru a depista eventuali noduli sau o formațiune/bombare sub piele. La o suspiciune se efectuează ultrasonografia glandei mamare sau mamografia (examinarea radiologică a glandei mamare).

Autopalparea sânilor se face lunar.

Prețul: aprox. 200 lei + mamografia (de la 500 lei)

8. Examinarea alunițelor la dermatolog - cel puțin o dată pe an. Consultați dermatologul.

Prețul: aprox. 150 lei

„Totodată țin să menționez un lucru important. Toate aceste examinări medicale pot fi gratuite în baza poliței de asigurare cu programarea prealabilă la medicul de familie, care face trimiterea către laborator sau medicul consultant”, a conchis medicul pe blogul său.