În 2015, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, declara că reziliază contractul cu „Pensiunea din Holercani”, refuzând serviciile pe întreaga perioadă a mandatului. Munteanu argumenta atunci că Republica Moldova ar trebui să se debaraseze de această „moștenire sovietică”. Au urmat apoi și alți demnitari care au declarat că „se leapădă” de aceste privilegii. 

Am solicitat de la Cancelaria de Stat lista Autorităților Publice Centrale cărora în anii 2015 - 2016 le-au fost repartizate vile și căsuțe pe teritoriul pensiunii. În listă regăsim 23 de instituții. 

Totodată, Cancelaria de Stat menționează că în această perioadă, urmare a solicitărilor primite, au fost reziliate contractele de comodat cu cinci Ministere. Este vorba de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor.     

Datele oferite de Cancelaria de Stat mai arată că pe parcursul anilor 2015 - 2016 autoritățile publice nu au organizat activități sau evenimente în baza contractelor de comodat. Cu toate acestea, pe parcursul celor doi ani, întreținerea și administrarea vilelor a costat bugetul de stat aproape trei milioane de lei (1 425 909 lei în 2015 și 1 405 747 lei în 2016). 

De menționat aici că la 30 martie curent întâlnirea președintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a avut loc la Holercani.