„Sprijinind elita actuală din Ucraina, riscăm să repetăm strategia eșuată implementată în Republica Moldova, unde UE a susținut nominal guvernul pro-european, fiindcă ne era frică de revenire la putere a Partidului Comuniștilor. Elitele guvernamentale moldovenești au folosit declarațiile proeuropene ca pe o frunză de smochine retorică pentru a imita reformele încercând să-și găsească disperat sursele de creditare. În rezultat, aceasta a dus la deziluzia și la percepția populației că Uniunea Europeană s-a coalizat cu elitele ce-și servesc doar interesele proprii. Ceea ce a deschis calea spre alegerea unui președinte pro-rus în 2016”, a scris Kataryna Wolczuk într-un articol pentru Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale, Chatham House.

Potrivit politologului ucrainean ,Vadim Karasiov, ideea este că mai întâi trebuie susținută societatea civilă și nu elitele care folosesc retorica pro-europeană pentru a se menține la putere și să se implice în acțiuni de corupție, a comentat.

„În Republica Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc a cumpărat toată Moldova, toată elita. El nu este nici președinte, nici premier.  Și ce a urmat? Nimic! Trebuie mai întâi să te gândești la țară, și nu doar la avere”, a spus Vadim Karasiov.