Îngrijorarea vine din faptul că ninsorile și lapovița nu s-au oprit, iar felul în care se poate răzbuna vremea, în continuare, este încă necunoscut.

Specializată în ecologia plantelor medicinale, Irina Pompuș-Mura cultivă, la Teleșeu, câteva soiuri de pomușoare mari și dulci. 

„Nu o să-mi permit niciodată să poluez mediul sau să-l prelucrez cu substanțe care ar putea afecta sănătatea oamenilor, în primul rând pentru că fiecare partidă culeasă este degustată de copiii mei și nu în ultimul rând pentru că sunt ecolog de specialitate și mă doare sufletul pentru orice frunză sau insectă. De aceea consumatorii principali sunt prieteni, prieteni ai prietenilor… etc. Bazându-ne pe relații de încredere, primim comenzi prealabile pe rețele de socializare. Când avem cantități mai mari, apelăm și la en-gross-iști. Misiunea noastră e să îngrijim la timp și corect plantele, însă condițiile climaterice nu le putem modifica (între timp, tot omenirea a adus clima la nivelul actual). Totuși, pentru a minimiza riscurile, e bine să avem soiuri sau chiar culturi diferite, în cazul că un soi/o cultură e afectată de îngheț, arșiță etc., rămâne altul, cam aceasta ar fi logica. Un alt punct foarte important, ba cred că cel mai important, care depinde de noi, e să selectăm corect soiul, căci, cum zicea Miciurin: Soiul hotărăște totul”, ne-a mărturisit Irina, într-un interviu anterior.