UPDATE Liderul grupului PPEM din Parlament, Valeriu Ghilețchi, a explicat votul popular-europenilor: „Prin votul de azi, grupul PPEM a decis să îngroape definitiv posibilitatea ca viitoarele alegeri parlamentare să se desfăloare în baza sistemului uninominal. Am aplicat un procedeu bine cunsocut în șah: am sacrificat o piesă ca să dăm mat regelui, regele fiind votul uninominal”.

Pe data de 12 aprilie curent, Valeriu Ghilețchi spunea, la o emisiune de la postul public de televiziune, că grupul PPEM din Parlament va anunța poziția sa față de uninominal mai târziu. „Eu personal nu susțin inițiativa, dar să vedem ce părere au colegii”, spunea atunci Ghilețchi.

Leancă, la rândul său, spunea că „sistemul uninominal are avantaje și dezavantaje. Problema este cum aplicăm orice model pe solul moldovenesc”.

Ulterior, la mijlocul lunii aprilie, în timpul dezbaterilor publice cu privire la sistemul de vot uninominal, Valeriu Ghilețchi a anunțat poziția oficială a grupului PPEM față de modificarea sistemului electoral. Atunci, din numele echipei, Ghilețchi spunea că nu ei nu vor susține inițiativa.

Astăzi, atât Valeriu Ghilețchi, cât și Iurie Leancă, Eugen Carpov, Anghel Agache, Nicolae Juravschi și alți deputați neafiliați, în afară de foștii PL-iști Artur Gutium și Vladimir Cernat, au votat pentru uninominal.