PrimeTV

Jurnaliștii de la PrimeTV au realizat un reportaj despre protestele opoziției cu privire la schimbarea sistemului electoral, proiect pe care trustul media GMG îl promovează intens de câteva luni. În acest material, jurnalistul încalcă mai multe reguli deontologice, începând cu titlul și finalizând cu abordarea surselor.

Jurnalistul a realizat un material de 5 minute despre protest, unde a inclus părerea specialiștilor cu privire la numărul de oameni prezenți la protest, modul în care a reflectat presa această manifestație și anumite fragmente din discursurile speakerilor care au urcat pe scenă. Autorul, nu a inclus nicio declarație a organizatorilor protestului și nici a celor prezenți la manifestație, cu excepția unui singur protestatar, care a recunoscut că a consumat alcool înainte de eveniment. Doar această intervenție din rândul protestatarilor a fost inclusă în reportaj.

Problema surselor se repetă și în alte materiale. Un exemplu este știrea despre faptul că PDM nu va renunța la proiectul votului uninominal. În știre au fost incluse mai multe declarații ale membrilor formațiunii și argumentele acestora privind proiectul de lege, însă nu au fost incluse părerile opoziției cu privire la acest subiect și, din nou, lipsește părerea unui expert în domeniu.

JurnalTV 

Astfel de greșeli comit și jurnaliștii de la JurnalTV. Recent, aceștia au realizat o știre despre declarația făcută de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, referitor la scrisoarea trimisă postului public de televiziune Moldova 1 în care cere timpi de antenă pentru întreaga opoziție extraparlamentară. 

Știrea conținea o singură sursă. Redactorul JurnalTV nu a inclus declarația reprezentanților de la Moldova 1, care să confirme sau să infirme că ar fi primit o astfel de scrisoare și care este răspunsul lor la această solicitare. În știre a lipsit și părerea unui specialist, expert media, care să vorbească despre limitarea aparițiilor opoziției extraparlamentare la postul public de televiziune.

Totuși, jurnaliștii de la JurnalTV nu comit astfel de greșeli întotdeauna. Un exemplu bun despre modul în care poate fi tratat un subiect este reportajul despre scrisoarea lui Mihail Gofman adresată lui Igor Dodon, în care acesta face mai multe dezvăluiri și acuză anumite persoane de excrocherii și furturi.

În reportaj, jurnalistul le-a oferit dreptul la replică tuturor persoanele vizate în declarațiile lui Gofman.

Am analizat o serie de știri din buletinele Moldova 1 și ProTV, dar nu am sesizat greșeli ce țin de numărul de surse prezente în materialele realizate de aceste instituții media în ultimele două săptămâni.

Cam atât pentru ediția de astăzi. Dacă doriți să realizăm și în continuare emisiunea „Dosarul Presei” vă îndemnăm să ne susțineți financiar cu o donație pe contul de patreon sau prin paypall.