Dintre cele 56 de milioane de decese estimate la nivel global în 2015, 27 de milioane au fost înregistrate cu o cauza de deces, conform OMS World Health Statistics. În 2005, doar o treime din decesele au avut o cauză înregistrată. Mai multe țări au făcut progrese semnificative în ceea ce privește consolidarea datelor pe care le colectează, inclusiv China, Turcia și Republica Islamică Iran, unde 90% dintre decese sunt acum înregistrate cu informații detaliate privind cauza morții, comparativ cu 5% în 1999.

Informațiile incomplete sau incorecte privind decesele înregistrate reduc, de asemenea, utilitatea acestor date pentru urmărirea tendințelor în materie de sănătate publică, planificarea măsurilor de îmbunătățire a sănătății și evaluarea măsurii în care politicile funcționează.

„Dacă țările nu știu ce anume fac oamenii să se îmbolnăvească și să moară, este mult mai greu să știm ce să facem”, a declarat Dr. Marie-Paule Kieny, director adjunct al OMS pentru Sistemele de Sănătate și Inovare.

„OMS lucrează cu țările pentru a consolida sistemele de informare în domeniul sănătății și pentru a le permite să urmărească mai bine progresul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.

Statisticile mondiale în domeniul sănătății, una dintre publicațiile emblematice anuale ale OMS, compilează date din cele 194 de state membre ale organizației privind 21 de obiective SDG legate de sănătate.

Accesul la servicii este doar o dimensiune a acoperirii universale a sănătății. Cele mai recente date din 117 țări arată că, în medie, 9,3% din populația din fiecare țară cheltuiește mai mult de 10% din bugetul gospodăriei pentru îngrijirea sănătății, un nivel de cheltuieli care ar putea expune o gospodărie la dificultăți financiare.