Compania Viavi Solutions (NASDAQ: VIAV) a anunțat lansarea unei versiuni actualizate a bazei de date vizuale „Gigabit Monitor”. Studiul arată că 219 milioane de persoane din întreaga lume au acces la internet de un gigabit pe secundă, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populația globală.

Autorii studiului au definit gigabit ca rata de transfer de date de peste 1000 de megabiți pe secundă.

Cererea globală pentru video streaming, jocuri interactive și cloud computing a creat necesitatea creșterii vitezelor de internet. Ca răspuns, tot mai mulți furnizori de servicii de comunicații implementează conectivitate la Internet de tip gigabit, oferind viteze de internet de peste 150 de ori mai rapide decât media globală de 6,3 Mbps, se spune în raport.

Statele Unite este o țară cu cel mai mare număr de persoane care au acces la internet de un gigabit (56,4 milioane), cu o acoperire a populației de 17%.

La momentul de față, Singapore deține cea mai mare rată de cetățeni (95%) care dispun de internet de un gigabit.

Coreea de Sud se află pe locul doi la ambii indici: ca cel mai mare număr de cetățeni care au acces la internet de un gigabit pe secundă (46,7 milioane), reprezentând 93% din populația țării.

Potrivit studiului, în Republica Moldova, Internetul cu capacitatea de un gigabit pe secundă este disponibil pentru 3,656,600 de persoane. Potrivit ratei de acoperire a populației cu acest serviciu, Republica Moldova se află pe locul 14 în lume.

La capitolul rata cetățenilor (90%) care au acces la Internet de un gigabit, țara noastră se află pe locul trei la nivel mondial.