Texte și formulări aproape identice

Potrivit autorului studiului, textele celor două proiecte vorbește despre o colaborare dintre cele două formațiuni, lucru care este negat de reprezentanții PDM și PSRM.

Proiectul PSRM repetă exact structura proiectului PD, formulările pentru termeni fiind identice, o serie de articole şi modificări tehnice fiind similare, doar cu menţiunea că se referă la un sistem mixt.

Potrivit lui Pașa, ar fi fost corect dacă socialiștii declarau că au luat proiectul democraților, unde au făcut schimbări, decât să insiste că este proiectul elaborat de ei de la început.

„Pietrele subterane” ale proiectului

„În proiect sunt multe pietre subterane: acele prevederi scurte și aparent neînsemnate, dar care pot juca un rol important”, a spus Valeriu Pașa, care a indicat că proiectul permite alegerea unui deputat cu un număr mic de voturi - de exemplu doar 10-15% dintre sufragii, sau chiar cu un singur vot, în condiițile lipsei unui contracandidat.

Procedură încălcată și avize desconsiderate

„Acest proiect comasat nici măcar nu a luat în calcul avizele de la Comisia Electorală Centrală și de la Direcția juridică a Parlamentului. Aceste avize sunt foarte critice. Ele vin să facă puțină ordine într-un proiect de lege care este nefuncțional. [...] Măcar să elaboreze un proiect funcțional”, a mai adăugat Pașa.

La începutul lui mai, fără a avea avizele Guvernului, a comisiilor parlamentare, evaluarea de impact, avizul Comisiei de la Veneţia ş.a., preşedintele parlamentului a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului uninominal pentru aprobare în prima lectură. În aceeaşi zi, după o negociere cu PSRM, a fost votată includerea pe ordinea de zi şi a proiectului PSRM.

Ambele proiecte au fost avizate de Comisia Juridică a Parlamentului în doar jumătate de oră şi ambele au fost votate în prima lectură. Ulterior, prin hotărârea Parlamentului, proiectele au fost comasate în unul singur, având la bază proiectul PSRM cu sistem mixt, afirmă cei de la Transparency International.

Protestele vor continua: „ONG-urile independente cer retragerea proiectului”

Reprezentanții societății civile cer retragerea proiectului din Parlament: „Lipsesc avizele instutițiilor, nu sunt respectate procedurile și transparența procesului decizional”.

„ONG-urile independente vor continua protestele și se vor opune unei încercări de a uzurpa puterea într-un stat capturat”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv Transparency Interntional Moldova.

Organizaţiile societăţii civile au condamnat aranjamentele dintre PD şi PSRM, precum şi încălcarea flagrantă a normelor legale prin care s-a ajuns la această decizie, precum şi au solicitat partenerii de dezvoltare să condamne adoptarea proiectelor de legi şi să înceteze orice susţinere a iniţiativelor actualei guvernări, dacă Parlamentul va adopta unul din aceste proiecte.

Criticile aduse proiectului comasat PD-PSRM privind sistemul electoral mixt, dar și celor două proiecte în parte, pot fi ascultate de la minutul -46.00.

Amintim că, în această primăvară, în Parlament au fost înregistrate două proiecte de legi: unul care prevede trecerea la sistemul de alegere a deputaţilor pe circumscripţii uninominale, înaintat de fracţiunea parlamentară PDM şi, al doilea, privind sistemul electoral mixt (în care jumătate din deputaţi urmează a fi aleşi conform sistemului existent pe liste închise într-o circumscripţie naţională, iar altă jumătate - pe circumscripţii uninominale), înaintat de PSRM.