Declarațiile deputatului Constantin Codreanu vin în contextul în care numărul burselor la studii în România pentru tinerii din Republica Moldova a fost redus în acest an cu jumătate.

„Un protocol semnat de cele două  Ministere din R. Moldova și România, în 2016 prevede acordarea de 2250 de burse pentru anii 2016-2019. Surprinzător este faptul că actualul Guvern al României nu a suplimentat locurile pentru cei din RM. Având în vedere că România înțelege necesitatea de susținere a educației în RM, iar asta ar fi trebuit să devină o tradiție”, afirmă Codreanu.

Potrivit deputatului, ar exista anumite explicații neoficiale care ar justifica de ce numărul de burse nu a fost suplinit și în acest an.

„Neoficial am aflat că în RM autoritățile sunt nemulțumite că un număr tot mai mare de tineri pleacă la studii în România, iar Ministerul Educației din Moldova s-au mulțumit cu numărul de locuri pentru a putea păstra studenții aici. În timp ce, guvernul României afirmă că o parte din locuri nu erau ocupate, ceea ce e absurd pentru că chiar dacă ar fi așa, Guvernul nu pierde absolut nimic din punct de vedere financiar”, precizează Constantin Codreanu.

„Nu vom ceda, vom fi cu ochii pe Ministerul Educației și dacă va fi nevoie, vom chema în fiecare săptămână reprezentanți ai Ministerului pentru a ne explica de ce se întâmplă ceva care nu avantajează pe cei din RM. O îndemn și pe doamna Fusu să înceapă și dânsa un dialog și să obținem ceea ce ne dorim cu toții. Ea ar trebui să fie interesată ca câți mai mulți elevi să învețe în România. Ceea ce vehiculează unii, că tinerii care pleacă în România, fie rămân acolo fie pleacă în alte țări nu poate fi un argument. Fiecare trebuie să aibă libertatea deplină de a alege. Noi, ambele state, trebuie să le oferim toate șansele”, a conchis deputatul.

Totodată, președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, anunță că vor trimite o scrisoare deschisă către Guvernul României, privind suplimentarea locurilor cu burse. „În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a organiza proteste”, spune Leașcenco.