Printre jurnaliștii care au comis astfel de greșeli se numără cei de la Actualități.md, care au publicat o știre, unde îi acuză pe liberali că ar fi vinovați de faptul că gunoiul nu este remorcat din curțile blocurilor din Capitală. De fapt, aceasta a fost declarația socialistului Ion Ceban făcută în cadrul unei conferințe de presă. Dar, titlul celor de la Actualități.md sună de parcă este un adevăr confirmat, care a fost dovedit de mai multe surse sigure.

Știrea a fost publicată la categoria: actualități

Redactorii de la Actualități.md au realizat un alt material din aceleași declarații ale socialistului Ion Ceban, doar că au modificat, relativ conținutul știrii și titlul (citez): Ghimpu, ia-ți gunoiul din Chișinău și Primărie. În știre, lui Ghimpu nu i s-a oferit dreptul la replică. De asemenea, toată știrea a fost despre acțiunile întreprinse de Ceban cu privire la această problemă.

Știrea a fost publicată la categoria: politica internă

Aceste două articole realizate din aceeași conferință de presă și care au, practic, aceleași informații - au fost preluate și de alți jurnaliști din presa rusă.

Komsomoliskaia Pravda a realizat un material, care pare a fi un editorial. Aici se vorbește despre problema gunoiștilor și faptul că socialistul Ion Ceban a preîntâmpinat că se va ajunge la această situație. Citez câteva din momentele scrise de jurnalist:

„Ion Ceban a vorbit și anterior că cu cât va fi mai rău în Chișinău, cu atât mai bine îi va fi lui Ghimpu. Tot ce se întâmplă în Chișinău seamănă cu un genocid. Apropo, de șobolani. Ceea ce se întâmplă acum în Chișinău este raiul pentru șobolani. Este raiul și pentru Chirtoacă și Ghimpu”.

Presa rusă de la Chișinău deseori obișnuiește să publice materiale unde sunt citate doar anumite surse, de cele mai multe ori cointeresate în anumite subiecte. La fel, aceste publicații obișnuiesc să vină cu un singur unghi de abordare a - evenimentului sau situației. Așa cum s-a întâmplat și de această dată, în privința gunoiul din Capitală.

Jurnaliștii trebuie să scrie despre probleme. Acesta și este unul din rolurile primordiale ale jurnalistului, dar trebuie să o facă echidistant și corect.

Dacă doriți ca acest proiect - Dosarul Presei să supraviețuiască mai departe, puteți să ne susțineți financiar pe patreon.com. Vă mulțumim!