Cuvântul de deschidere a aparținut guvernatorului băncii, Sergiu Cioclea, care a remarcat prezența tinerilor la eveniment. Printre vizitatori au fost elevii liceului Mihai Eminescu, tineri anagajați din sectorul financiar, studenți la Academia de Studii Economice a Moldovei, dar și cei la Universitatea de Medicină.

După ce au aflat despre factorii de influență a cursului de schimb, cei prezenți au fost invitați în sala de expoziții, unde au admirat monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională. Unele sunt făcute din aur, altele din argint. Monedele sunt dedicate evenimentelor importante din istorie, personalităților remarcabile, speciilor rare din Cartea Roșie. Cu toate că ele se comercializează prin intermediul băncilor licențiate, doritorii de a le cumpără sunt puțini.

„O monedă poate avea o valoarea nominală de 50 de lei, 100 de lei, însă prețul de comercializare începe de la 300 de lei. De aceea, încă nu au fost cazuri când monedele să fi fost folosite ca mijloc de plată”, spune Cornel Melnic, șef adjunct al Departamentului operațiuni cu numerarul din cadrul BNM.

> > > > > > > > > > > > > >

Anumite exemplare care pot fi găsite în sala de expoziții au fost donate de înalți oficiali, precum Mugur Isărescu (actualmente guvernator al Băncii Naționale a României), sau de guvernele altor țări precum cel al Azerbaidjanului.

La sfârșitul vizitei, cei prezenți au învățat câteva metode care ajută să deosebească bancnotele autentice de cele false și au aflat cum funcționează un verificator de bancnote.

Potrivit ofițerului de presă al BNM, Elena Moldoveanu, Zilele Ușilor Deschise au loc în fiecare an și sunt adresate tuturor celor interesați de sectorul financiar-bancar, indiferent de vârstă. 

*Text&Foto: Eugen Kanskii, reporter stagiar