Cercetătorii canadieni au analizat 5000 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani. Şi au stabilit că este suficient un singur pahar de lapte care nu este de origine animală pe zi pentru ca micuţii să fie cu aproape jumătate de centimetru mai scunzi decât media vârstei, scrie digi24.ro.

Experţii spun că, spre exemplu, un copil de 3 ani care bea trei căni de lapte de soia sau migdale este cu un centimetru jumătate mai mic de înălţime decât cel care consumă lapte de vacă.

Nu este aşa o diferenţă mare când ai această vârstă, dar specialiştii canadieni spun că modificările devin mult mai vizibile în adolescenţă.

Studiul sugerează că unul dintre motivele pentru această diferență de înălțime ar putea fi faptul că laptele care provine din plante nu stimulează factorul de creștere de tip insulinic (IGF) așa cum o face laptele de vacă. Pe de altă parte, specialiștii spun că nivelurile mai scăzute de IGF pot reduce riscul unor fracturi sau chiar al apariției unor tipuri de cancer. 

Cu siguranță studiul canadienilor va resuscita controversa despre beneficiile laptelui de vacă versus alternativele la acesta. 

Laptele de vacă rămâne probabil cea mai bună opțiune, sunt de părere specialiștii, dar băuturile extrase din plante pot furniza, la rândul lor, nutrienții necesari precum proteine, calciu, magneziu, potasiu, care, de departe, sunt de preferat altor sucuri și băuturi pe care majoritatea copiilor le-ar bea cu mare plăcere.