Reforma propusă pentru modificarea sistemului electoral a fost propusă examinării de către președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, care a fost prezent la ședință. Poziția comună aparține Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR).

În urma consultărilor publice extinse, concluzia comună a fost că reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

La fel, potrivit opiniei comune, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripțiile electorale este bazată pe un criteriu vag care expune riscului influenței politice sub aspectul activității CEC-ului”.

Alte îngrijorări se referă la insuficiența criteriilor amănunțite și comprehensive legate de stabilirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și pentru cetățenii din diaspora. De asemenea, modificările propuse nu contribuie la îmbunătățirea reprezentării femeilor și minorităților în Parlament, deopotrivă cu lipsa măsurilor speciale pentru a compensa acest lucru”, se mai arată în comunicat.