„Au redus rolul pe care îl are Comisia de la Veneția la rangul de secție juridică a unui Comitet Raional de partid. Au fost referințe la suveranitatea RM și că ei vor lua în calcul doar recomandările tehnico juridice. Să înțelegem că recomandările, care nu le convin, nu vor face parte din această categorie tehnico-juridică”, menționează Maia Sandu.

De asemenea, liderul PAS s-a referit și la comunicatul expus de Comisia de la Veneția, privind opinia asupra sistemului de vot mixt.

Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă. De asemenea, comunicatul de presă al Comisiei spune că inițiativa trezește îngrijorări semnificative, inclusiv cu privire la riscul că deputații aleși în circumscripții vor fi vulnerabili la influențe din partea mediului de afaceri. Altfel spus, Comisia ne spune că unii așa ziși deputați independenți, riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat R. Moldova în propriul business. Comisia de la Veneția are o opinie critică în raport cu acest proiect de lege. Acesta nu respectă standardele și principiile minime de schimbare a sistemului electoral”, afirmă Sandu.

Totodată, liderul PAS notează că va cere ajutorul tuturor instituțiilor din UE, pentru a convinge guvernarea să nu adopte acest proiect de lege. „Așteptăm să vedem care vor fi următoarele mișcări, sperăm că guvernarea se va conforma și va lua o decizie corectă”, a conchis Maia Sandu.