„La ora actuală nu există o consolidare. Dacă vom căuta un consens larg, atunci în Republica Moldova nu vor fi operate schimbări. Cunoaștem că sunt 850 de mii de semnături ale cetățenilor care își doresc schimbarea sistemului. Totodată, majoritate covârșitoare în Parlament își dorește schimbarea sistemului. Decizia de modificare a sistemului electoral ține de decizia suverană a statului Republicii Moldova. Cunoaștem că este și o parte, care nu își dorește schimbarea sistemului de vot, dar vom merge pe voința majorității, exact cum s-a întâmplat în Marea Britanie cu Brexitul. Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral va fi votat”, susține Adrian Candu.

Speakerul consideră că chiar dacă avizul Comisiei de la Veneția nu va fi respectat, UE nu va pune condiții în cooperare cu RM.

„Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu Republica Moldova. Dacă va face așa ceva, va fi o implicare în politica internă a Republicii Moldova și o sfidare a așteptărilor cetățenilor. Dar, considerăm că această condiționare nu va fi. Nu există condiția sau precondiția modificării sistemului electoral în acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro”, a spus Candu.