De ceva timp, produsul autohton începe a fi înțeles în esența sa, iubit și respectat la el acasă. Cu această ocazie, femeia modernă, asemeni înaintașelor sale, care erau moderne și ele la vremea lor, a început iar să coase - respectând simbolistica, dar și inovând cu rost, respect și bună rânduială. În acest gând, Svetlana Condrea a pus mâna pe ac și reconstruiește zestrea în spiritualitatea sa contemporană. Cu mult înainte de colecția de ii, ea nici nu visa că ar putea avea talentul de a le putea croi.

„De mică îmi plăcea să împletesc fulare, dar la portul național nici nu mă gândeam.”

Când era la facultate făcea parte dintr-un ansamblu, care impunea portul național. Atunci purta ia ca pe ceva obișnuit - nu s-a gândit că această ocupație o poate transforma într-un hobby adevărat. Acum însă, după ce știe că poate foarte bine să mânuiască acul, Svetlana și-a deschis propriul atelier, numit „Altița”. Atelierul ei promovează portul pur tradițional, chiar dacă tendința iilor a scos la iveală o mulțime de artizani sau comercianți care se folosesc de el și au dat drumul în piață unor adevărate „mutații genetice”. Artizana naostră crede că acestea îmbolnăvesc și compromit aproape iremediabil noțiunea de IE națională.

Prima creaţie a Svetlanei este o ie de care se mândrește mult. Deși, spune ea, nu e nici pe departe la standardul unei ii autentice. A fost  reprodusă de alte meșterite, dar și solicitată ca model de multe cliente ale atelierului ei.

„Aceasta nu este o ie autentică, însă pentru mine e cea mai valoroasă din garderoba mea, cu toate greșelile ei și neîndemânarea cu care a fost lucrată. De la ea a început totul și datorită ei a luat naștere Atelierul Altița”, spune Svetlana despre prima sa experiență.

Fondatoarea atelierului „Altița”, de cele mai dese ori prelucrează mânecile, încreţindu-le atât la umeri, cât şi la gât. Tehnica decorării iei este propria sa imaginație, uneori se inspiră din diferite scheme de broderie, fapt care a conservat tradiţia şi gustul de la o generaţie la alta.

În atelierul său, Svetlana coase ii și pentru copii.  Decizia de a confecționa și pentru micuți a apărut în momentul în care a fost prezentă la un festival cu tematica respectivă şi, având nevoie să procure o ie pentru o fetiţă, nu a găsit asortiment.

„Procesul de confecţionare a unei ii este destul de migălos, la o ie pentru copilaş se lucrează în jur de 2 - 3 săptămâni, iar la una pentru maturi până la 6 săptămani, în funcție de volumul broderiei aplicate pe pânza iei”, mai adaugă aceasta.

Tânăra este responsabilă nu doar de broderia iei, dar și de tot lucrul asupra acesteia. Materialele, broderia realizată din ornamentale ce caută echilibrul perfect - toate sunt, de fapt, pentru ea, nu doar nişte simboluri vizuale, Ele au o mare încărcătură de valoare culturală. Începând de la croi, ornament, prelucrarea mărginii, până la unitul prin cheiță - totul e făcut cu mânuța ei.

Odată ce a avut solicitări și în afara țării, capodopera sa manuală a fascinat chiar și pe cei de peste ocean.

„Lucrările meşterite în cadrul Atelierului „Altiţa” călătoresc în ţări precum Spania, Franţa, Italia, Rusia, Elveţia, Anglia, SUA, Canada - aceste hăinuţe le reprezintă originea moldovenilor şi le menţine legătura cu neamul”, spune ea.

Fondatoarea atelierului spune că nu există concurs sau eveniment național de ii la care să nu fi participat. La toate i-au fost apreciată munca și oamenii din jur îi admiră lucrările. Și-ar dori să-și mărească colecția de ii, însă toate materialele necesare au nevoie de investiții mari.