Rezultatele alegerilor parlamentare din Franța

Partidul centrist al președintelui francez, Emmanuel Macron, „La Republique en Marche!” (LREM) împreună cu aliatul său „Mişcarea democrată” (MDM) au obținut în total 32,32% din voturile exprimate.

Partidele de dreapta: Partidul Republica și Uniunea Democraților Independenți (LR, UDI, DVD) se află pe locul doi cu 21,56%.

Frontul Național, de extremă-dreapta, al lui Marine le Pen (FN) are 13,20%.

La stânga eşichierului politic, partidul stângii radicale a lui Jean-Luc Melenchon „Franța nesupusă” și Partidul Comunist (FI / PCF) au obținut împreună 13,74% din voturi.

Partidul Socialist și aliații săi (PS / PRG / DVG) au obținut 9,51%.

pronosticul Ipsos / Sopra Steria privind locuri în Adunarea Națională după primul tur al alegerilor parlamentare

Incendiu la Londra: Cel puțin 58 de persoane au decedat

Miercuri dimineața, un incendiu a izbucnit la etajul al 4-lea al blocului de apartamente Grenfell Tower din Londra. În scurt timp întreaga clădire a fost cuprinsă de flăcări, iar mai mulți oameni au fost prinși în capcana de foc.

Grenfell Tower este o clădire de 24 etaje în care au locuit circa 600 de persoane.

Salvatorii au fost anunţați telefonic miercuri la orele 0:54. La fața locului, au venit circa 200 de pompieri și 20 de ambulanțe.

Incendiul ar fi izbucnit din cauza unui frigider defect, aflat într-un apartament de la etajul 4.

Bilanţul incendiului a ajuns la cel puţin 58 morţi, iar mai multe persoane sunt în continuare dispărute, a declarat sâmbătă comandantul poliției metropolitane londoneze, Stuart Cundy.

Grenfell Tower a fost construit în 1974, iar acum un an a avut loc renovarea clădirii. Potrivit experților, noua învelitoare externă a blocului era confecționată dintr-un material plastic ieftin responsabil de rapiditatea cu care s-a propagat focul.

CNN

Tarifele de roaming din Uniunea Europeană au fost eliminate

Tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul călătoriilor în Uniunea Europeană au fost eliminate începând de joi.

Decizia face parte din eforturile UE de a crea o piață digitală unică pe întreg continent.

Cei care călătoresc des, sau pleacă în altă țară UE, vor cheltui mai puțin cu apeluri, SMS-uri și navigarea pe internet.

Propunerea legislativă în acest sens a fost făcută acum zece ani, însă inițial a întâmpinat opunere din partea operatorilor de telefonie mobilă.

 

Criza guvernamentală din România

Criza guvernamentală din România s-a declanșat după refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona după ce i-a fost retras sprijinul politic.

În urma Consiliului Executiv al PSD-ului de miercuri seara, coaliția a decis să retragă sprijinul politic acordat cabinetului Grindeanu. Ca urmare, o parte dintre miniștri au demisionat.

Premierul însă a decis să rămână în funcție, ceea ce a creat o criză pe de o parte politică, iar pe de altă parte guvernamentală.

Președintele român, Klaus Iohannis a declarat vineri că așteaptă soluționarea crizei din România.

„În comunicarea instituțională pe care o am, aștept soluționarea crizei”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

 

Helmut Kohl a decedat

Fostul cancelar german, Helmut Kohl a murit la vârsta de 87 de ani.

Helmut Kohl a decedat vineri dimineaţă în locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania - Palatinat.

Helmut Kohl este considerat "părintele reunificării Germaniei", realizată pe 3 octombrie 1990, la aproape un an de la căderea Zidului Berlinului.

De asemenea, Helmut Kohl a fost unul dintre susţinătorii adoptării monedei euro de către Germania.

„Suntem în doliu”, a scris pe Twitter Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul lui Helmut Kohl. 

Aktuelle Nachrichten