Anul trecut Banca Națională a Moldovei a înregistrat pierderi în valoare totală de 262 milioane lei, fapt ce nu s-a mai întâmplat din 2008. 

„Am menționat despre pierderile BNM încă la întâlnirea cu parlamentarii Comisiei Buget și Finanțe, din ce am văzut din evoluția bilanțului Băncii Naționale vom avea pierderi la sfârșit de an. Acest lucru s-a confirmat. Sunt două categorii de cheltuieli: contabile, care sunt pierderile și veniturile nerealizate din cauza cursului de schimb. Dacă leul se depreciază puternic, toate rezervele noastre care sunt în valută valorează mai mult în echivalentul lei și avem venituri în acest sens. În 2015, care a fost cum se spune în latină un „anus oribilis” pentru R. Moldova, a fost anul cu cele mai bune venituri ale BNM. În acest sens trebuie să privim în context”, a declarat Sergiu Cioclea la postul public de televiziune.

El menționează că deprecierea lirei sterline a afectat veniturile BNM.

„În cazul de față nu a fost doar aspectul de schimb, dar și deprecierea destul de puternică a lirei sterline, care nu are o mare pondere în rezervele obligatorii, dar ea singură explică o mare parte din aceste cheltuieli. Dacă nu ar fi fost deprecierea lirei sterline noi am fi fost în profit. Dar sunt și alte cheltuieli, care sunt concrete, precum costurile de sterilizare. Ceea ce reprezintă costul de a scoate banii lichizi în numerar din sistemul bancar ca să nu fie inflație și să fie depus la BNM sub formă de rezerve obligatorii sau sub forma certificatelor Băncii Naționale și pentru ele noi plătim o rată relativ înaltă. Anul trecut rata era de peste 19% și erau peste două miliarde de lei de exces de lichiditate. Acum avem peste șapte miliarde și chiar dacă am coborât rata de bază și chiar dacă inflația va coborî oricum aceste cheltuieli sunt destul de înalte. Noi vom face tot posibilul pentru a reduce costurile de sterilizare, dar nu cu costul unei inflații mai înalte”, mai spune Cioclea.

De remarcat că deprecierea semnificativă a lirei sterline s-a produs pe fundalul deciziei Marii Britanii de a părăsi UE.