Companiile vestimentare internaționale Tommy Hilfiger Licensing, The Calvin Klein, The Hugo Boss și Trusardi SPA au înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Uzprimatex SRL. 

Marele branduri de articole vestimentare solicită constatarea folosirii neautorizate, obligarea de a distruge produsele, încasarea despăgubirilor materiale, morale și a altor cheltuieli de judecată în valoare de peste 800 mii de lei. 

În cadrul procesului de judecată s-a constat că Uzprimatex SRL a importat haine de mâna a doua din Germania, în loturi estimate în kilograme. Marfa este vândută în centrul comercial Mega Hand de pe str. Tighina 65 din Capitală.

Site-ul locals.md scrie că acest centru comercial are două nivele, iar produsele de second-hand ale celor mai celebre mărci pot fi găsite la prețuri derizorii.

Executorul judecătoresc, angajat la solicitarea marilor branduri, a constatat că în acest magazin sunt comercializate produse care poartă mărcile Tommy Hilfiger, Calvin Klein, The Hugo Boss, Trusardi și altele. Totuși, în cadrul acestui proces de judecată nu a fost demonstrat că marfa comercializată era contrafăcută.

Pe de altă parte, instanța a constatat că marfa litigioasă a fost introdusă inițial pe piața din UE de către titularul mărcii, iar conform art. 13 alineat (1) al Regulamentului Consiliului Comunității Europene nr. 40/94 din 20 decembrie 1993 privind marca comunitară, la introducerea pe piață dreptul conferit de marcă comunitară asupra acestor mărfuri s-a epuizat. Astfel, Uzprimatex SRL a importat mărfurile litigioase cu titlu de articole second-hand, libere de drept conferit de marca comunitară, se arată în Hotărârea motivată a instanței.

Din aceste considerente judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) a considerat drept neîntemeiată cererea înaintată de companiile Tommy Hilfiger Licensing, The Calvin Klein, The Hugo Boss și Trusardi pe 15 martie curent.

Reprezentantul acestor branduri celebre nu s-a oprit aici și a contestat încheierea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Prima ședință de examinare a cauzei este fixată pentru finele lunii iunie 2017.