Conform unui contract și a înregistrărilor bancare de la sfârșitul anului 2007 și începutul anului 2008, o companie controlată de mafia rusă și susținută de autoritățile statului a acceptat să plătească mai mult de 3 milioane de dolari companiei numite Balec Trading Ventures, Ltd chipurile pentru „mobilier” de lux.

Înregistrările tranzacțiilor văzute de CNN confirmă că cel puțin 900 000 de dolari au fost transferate.

Ambele companii sunt înregistrate pe Insulele Virgine Britanice.

Compania care se presupune că are legătură cu mafia rusă se numește Quartell Trading Ltd., iar Departamentul de Justiție al SUA susține că este unul dintre multele societăți prin care acum zece ani au fost spălați milioane de dolari din banii contribuabililor ruși în așa numitul caz Magnitski, probabil cel mai notoriu dosar de corupție din Rusia în perioada conducerii lui Vladimir Putin.

O parte din bani au fost retrași din trezoreria rusă prin intermediul companiei Quartell Trading. În lanțul companiilor implicate în schema de spălare de bani erau și companiile fictive înregistrate în Republica Moldova, reamintește postul de radio Eho Moskvî făcând referire la publicația Novaya Gazeta.

Acum cinci ani, publicația Novaya Gazeta scris că „la 4 februarie 2008 de pe contul băncii ruse „Kraini Sever”, pe contul companiei moldovenești fictive Bunicon-Impex au fost transferate 110 de milioane de ruble. A doua zi, la 5 februarie 2008, banii au fost transferați pe conturile a zeci de companii off-shore, printre care compania britanică Nomirex Trading Ltd. Ea a obținut 726 de mii de dolari de la firma Bunicon-Impex. Iar la 6 februarie 2008, compania britanică Nomirex a transferat 1,9 milioane de euro pe contul companiei Quartell Trading Ltd, deschis în banca elvețiană Credit Suisse”.