„Chiar dacă nu mai este pe agendă, subiectul a fost abordat în multiple discuții cu privire la sistemul electoral în Moldova și merită analizat. Proiectul de lege prevede posibilitatea alegătorilor de a revoca deputatul prin refrendum local din circumscripția lor. Pentru asta, e nevoie de semnăturile a o treime din alegătorii acestei circumscripții, iar pentru ca deputatul să fie demis - de voturile a cel puțin jumătate din alegători și nu mai puțin de jumătate a celor care au votat pentru acest candidat”, amintesc cei de la Comisia de la Veneția.

„Procedura trebuie considerată una politică, și nu legală. Implicarea judecătoriilor în acest proces ar însemna supunerea lor politizării”, punctează Comisia.

„Curtea Constituțională a stipulat clar că mandatele parlamentare sunt irevocabile și sunt exercitate în interesul întregului popor. Astfel, o procedură de demitere nu este în conformitate cu standardele internaționale și a fost un subiect de îngrijorare pentru OSCE și Consiliul Europei. Astfel, este de dorit ca această prevedere să nu fie inclusă în proiect cu indicarea faptului că această idee nu va fi promovată pe viitor”, concluzionează Comisia de la Veneția. 

Amintim că pentru prima dată subiectul demiterii deputaților la dorința cetățenilor a fost enunțat de PD, la promovarea votului uninominal. Ulterior, mai multe sondaje de opinie au prezentat sistemul de vot uninominal drept un sistem care permite revocarea deputaților prin referendum.