Odată depistate la timp, celulele pre-canceroase pot fi tratate în totalitate în condiții de ambulatoriu și la un preț redus. După instruirea medicilor, majoritatea cazurilor depistate, vor putea fi tratate în raioanele din țară.

Este primul curs de acest gen din țară. Conține lecții teoretice, practice și prelegeri online ale experților internaționali și oferă șansa profesioniștilor din RM să beneficieze de certificare internațională.

„În R. Moldova, cancerul de col uterin este depistat, în multe cazuri, prea târziu, astfel, tratamentul ajunge să fie mai puțin eficient sau ineficient și foarte costisitor. De aceea, cursul este un pas eficient pentru schimbarea acestei practici”, a menționat Directoarea Regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Alanna Armitage.

Menționăm că programele de screening pot preveni până la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire de cancer de col uterin. Pentru femeile care au între 25 și 61 de ani, acestea sunt obligatorii și trebuie realizat o dată la trei ani.

Cursul se desfășoară în urma unui parteneriat dintre Ministerul Sănătății, Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului și Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Moldova.