„Așa cum a menționat Comisia de la Veneția, alegerea unui sistem electoral este decizia suverană a unui stat. Cu toate acestea, credem că modificările propuse ridică preocupări serioase în actualul context politic și că nu există un consens în rândul părților interesate”, menționează purtătorul de cuvânt.

De asemenea, cum menționa și Comisia de la Veneția, oficialul menționează riscurile care pot să apară în urma schimbării sistemului electoral și anume influența asupra candidaților, proiectarea circumscripțiilor cu mandat unic, pragurile excesive pentru reprezentarea parlamentară în componenta proporțională și riscurile reprezentării necorespunzătoare a minorităților și a femeilor. „Finanțarea partidelor politice și a campaniei, ceea ce ar reprezenta provocări suplimentare pentru controlul și supravegherea eficientă a acestora”, se spune în comunicat.

„Având în vedere lipsa de consens asupra acestei inițiative legislative, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneția că o astfel de schimbare fundamentală, nu este recomandabilă acum”, notează oficialul.

„Dacă revizuirea propusă, va fi adoptată de Parlament și implementarea sa  va fi evaluată în lumina obligațiilor Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei. Reamintim că, democrația și statul de drept sunt, de asemenea, în centrul acordului nostru de asociere”, conchide purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.