Astăzi a fost pronunțată decizia primei instanțe, iar sentința finală urmează să fie dată de Curtea de Apel, pe data de 17 iulie curent. Până la pronunțarea Curții de Apel, Ilan Shor a fost eliberat din arest la domiciliu și se poate deplasa la muncă. Însă, se află sub control judiciar și nu are dreptul să părăsească hotarele Republicii Moldova.

Dacă decizia motivată a Curții de Apel va coincide cu cea a Judecătoriei Buiucani, Shor urmează să stea în închisoare 6 ani jumate, întrucât anul petrecut în arest la domiciliu va fi scăzut din pedeapsă.

„Nu trebuie să uităm că Ilan Shor a fost primul care a numit suma concretă care s-a furat de la BEM, el a spus-o primul, înainte de Kroll. Și asta nu este un miliard. Shor a fost singurul care a venit cu un autodenunț. El a indicat direct persoanele care au fost beneficiarele banilor de la BEM. Episodul pe care el l-a deschis, a fost întors împotriva lui”, au declarat avocații lui Shor.

La rândul său, procurorul s-a declarat nemulțumit de decizia instanței, întrucât, spune el „au fost prezentate toate probele, care îi demonstrează vinovăția”, notează Andrei Băieșu.

Andrei Băieșu a declarat că va pleda pentru o pedeapsă mai aspră și va ataca decizia primei instanțe la Curtea de Apel.

Primarul de Orhei, Ilan Shor, este învinuit de obținerea a circa 5 miliarde de lei de la BEM. Avocații, menționează că Shor „nu s-a declarat și nici nu se va declara vinovat de cele incriminate. Nu este vina lui în pagubele aduse Băncii de Economii”.