Anterior, portalul infomarket scria că, în rezultatul schemei de fuzionare, capitalul noii bănci va fi de 832,9 mil lei, iar statul va păstra pachetul său de 33,33% în noua instituție consolidată, iar alte detaliile financiare ale fuziunii, deocamdată, nu se cunosc. Se știe, însă, că după fuziune, noua bancă va deveni cea mai mare structură financiară privată din Moldova.

Potrivit rapoartelor Băncii Naționale, Banca de Economii este cel mare mai mare angajator din economia națională, având 2.095 de angajați. Actualul CNT al Banca de Economii numără 540,2 mil lei (banii acționarilor), iar statului cu cota sa de 33,33% îi aparține un echivalent de 180 mil lei.

Până la capitalizare, la 1 august 2013 CNT al băncii era de 200,2 mil lei (unde statul deinea 56,13% din acțiuni, ceea ce în echivalent reprezenta 112,37 mil lei). În august a avut loc emisia suplimentară, care a majorat CNT al băncii până la 384,5 mil lei (la 1 octombrie), dar a redus cota statului până la 33,33 la sută.

În rezultatul fuziunii Unibank cu Banca de Economii statul va deține, după un an de la scandaloasa emisie suplimentară, o cotă de 277,6 mil lei, sau de aproape 2,5 ori mai mare decît pînă la emisie, mai scrie sursa citată.

În ceea ce privește Unibank, această instituție financiară ocupă locul 5 din 14 instituții financiare ale țării (Banca de Economii - locul 4), după majoritatea activelor. La capitolul active lichide, Unibank ocupă locul 5 (Banca de Economii - locul 2). La capitolul mărimea depozitelor atrase banca ocupă aceeași poziție 5 (Banca de Economii - locul 3), iar la capitolul creditare - locul 4 (Banca de Economii - locul 7).

În luna iulie, administrația Băncii de Economii a anunțat mai multe a fost schimbări în legislația băncii, inclusiv statutul și codul de guvernare corporativă, precum și o strategie de dezvoltare.

Noul acţionar al BEM condiţionează elaborarea unei strategii

Totodată, un pachet de 24,9% a fost vândut de compania „Sisteme Informaţionale Integrate” și achiziționat de SRL „Veb Capital” din Rusia, iar omul de afaceri Ilan Shor a fost numit președintele Consiliului de Administrație.