Cât de greu vor cântări monedele de 1 și 2 lei în buzunarele moldovenilor

Cât de greu vor cântări monedele de 1 și 2 lei în buzunarele moldovenilor

BNM dorește să scoată treptat din circulație bancnotele de un leu, care au o durată de viață prea scurtă și să introducă monede de 1 și 2 lei. Acestea ar putea fi puse în circulație nu mai devreme de 2018 și vor aduce economii de 300 milioane de lei în următorii 20 de ani. Reprezentanții Băncii Naționale susțin că ele nu vor fi din aluminiu sau bimetal, dar vor fi produse dintr-un aliaj rezistent la uzură.

BNM se confruntă în ultimii ani cu o creștere a cererii pentru bancnotele de un leu cu circa 6%. Astfel, la 31 decembrie 2016 bancnotele de 1 leu aveau o pondere de 34.64% din numărul total aflat în circulație sau 86,72 milioane de unități.

Producerea acestei bancnote implică costuri semnificative, din cauza duratei de viață foarte scurte. În aceste condiții problema trecerii la monede metalice a fost pusă de experții Băncii Naționale încă în 2011, însă atunci erau puse alte priorități.

Recent, Banca Națională a Moldovei a lansat consultări publice privind elaborarea conceptului pentru designul monedelor cu valoarea nominală de 1 și 2 lei.

Persoane juridice și fizice care au atins vârsta de 16 ani pot prezenta câte un concept pentru fiecare monedă. O comisie de evaluare va selecta cele mai bune concepte care vor fi premiate cu monede comemorative din argint. Designul sau propunerile câștigătorilor ar putea vi utilizate pentru elaborarea monedelor de 1 leu și 2 lei.

Studiul și calculele BNM arată că în țara noastră există necesitatea introducerii monedelor cu nominal între 1 și 5 lei.

Monedele cu nominal de 1 și 5 lei au existat anterior, dar au fost scoase din circulație din cauza falsificării frecvente.

Punerea în circulație a noilor monede are ca argument principal durata de viață de circa 20-30 de ani, comparativ cu cea a bancnotei de 1 leu de doar 1,8 ani. Totodată, prețul de producere a unei bancnote și monede de 1 leu este unul comparabil.

Introducerea monedelor cu o valoare nominală de 1 și 2 lei va aduce economii de circa 300 milioane de lei pe parcursul a 20 de ani.

Bancnota de 10 lei are o cea mai mică durată medie de viață de doar un an, iar cea mai mare o au bancnotele de 1000 de lei, care este de 14,3 ani.

Cetățenii vor avea timp să-și cumpere portmonee noi

Conducerea BNM afirmă nu va interzice utilizarea bancnotelor de 1 leu, ci le va retrage treptat din circulație. Primele monede ar putea fi introduse în circulație din 2018, dar nu se cunoaște în ce cantitate vor fi puse în circulație.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea susține că prin emiterea acestor monede dorește ca legătura dintre cetățeni și leu să fie și una afectivă. El remarcă faptul că noile monede nu vor fi din aluminiu din cauza aspectului și nici bimetal, fiindcă producerea lor este prea scumpă. Conducerea BNM își propune ca ele să fie produse dintr-un aliaj rezistent la uzură, să posede un aspect lucios și plăcut.

Cine ar putea fi afectat de introducerea noilor monede

Unele categorii de cetățeni ar putea fi afectați de introducerea monedelor de 1 și 2 lei. Astfel, pot fi remarcați, în primul rând, taxatorii și șoferii din transportul public, care vor acumula cantități mari de monede metalice în locul bancnotelor de un leu. De asemenea, din cauza noilor monede încasatorii vor fi nevoiți să ridice greutăți mult mai mari.

Introducerea noilor monede va avea anumite costuri pentru agenții economici care dețin distribuitoare, terminale sau bancomate. Astfel, ei vor trebui să găsească soluții tehnice pentru a accepta noile monede.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.