Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. Noua lege va permite delimitarea clară a funcțiilor politice de cele administrative. De asemenea, urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

Restructurarea propriu-zisă a Guvernului va avea loc în curând. Conducerea Partidului Democrat a anunțat anterior că va avea loc o reducere considerabilă de ministere - de la 16 la 9, dar și a agențiilor guvernamentale, va fi redus și numărul angajaților din Guvern ceea ce va genera economii la buget ce va permite majorarea salariilor funcționarilor, sporind astfel eficiența lor și reducând birocrația.

La elaborarea documentului au fost implicaţi mai mulţi experţi străini, inclusiv de la Banca Mondială. Anterior, analistul politic și expertul în administrație publică Igor Munteanu a declarat că Guvernul avea nevoie de transformări profunde. Mai mult, el a spus că reforma a fost consultată de experți europeni ai agenției "SIGMA". „Toți înțeleg că acest Guvern este prost finanțat, funcționarii sunt prost plătiți, politizarea excesivă a funcțiilor conduce la faptul că oamenii pur și simplu pleacă din structurile guvernamentale. Este nevoie de niște soluții radicale și acestea oarecum sunt acceptate de Guvern pentru a optimiza structurile”, a declarat Igor Munteanu.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.