Mariana Rață, Jurnalista Centru Investigații Jurnalistice menționează că există multe aspecte privind furtul miliardului care au rămas în umbră.

„Spre surprinderea mea este faptul că garanțiile de stat oferite care sunt puse astăzi pe umerii noștri. Procurorii au declarat că nu există anchete care vizează acest episod din furtul miliardului. […] Din cifrele oferite de BNM rezultă că prima garanție de stat a fost utilizată, în mare parte, în alte scopuri decât pentru cel declarat oficial de a returna banii către persoanele fizice care aveau depozite la cele trei bănci. E o mare problemă de transparență. Din stenogramele desecretizate noi am aflat că a fost creată o comisie specială care trebuia să decidă dacă o persoană, fizică, juridică sau o instituie avea un depozit mai mare de 500 mii de lei urma să treacă prin comisie pentru a vedea dacă are sau nu dreptul de a primi banii înapoi. Noi nu știm dacă a existat cu adevărat această comisie, cine a făcut parte din ea și ce a decis. Din cifrele oferite de BNM rezultă că, în mare parte, banii nu s-au dus la persoane fizice, ci la niște agenți economici, la bănci care în ultima secundă după acordarea garanției de stat au depus bani în depozitele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank”, menționează Mariana Rață.

Ea susține că aceste aspecte trebuie investigate de procurori dacă se dorește cu adevărat investigarea furtului miliardului.

De remarcat că pe 7 noiembrie 2014 Guvernul a votat, într-o ședință secretă, acordarea primei garanții de stat, în valoare de 9,5 miliarde de lei pentru Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.

În total, Guvernul a acordat în 2014 și 2015 credite urgente de 14,12 miliarde lei.

Mai mulți politicieni și funcționari susțineau că acești bani au fost acordați doar pentru a garanta depozitele persoanelor fizice din cele trei bănci.

„Există o cifră oficială că aproape 97% din toți deponenții dețineau în sistemul bancar 280 milioane de lei, în acea perioadă. Restul, adică 85 mii de oameni aveau aproape șapte miliarde în depozitele din bănci. Acei 280 milioane de lei trebuia să fie întoarse din fondul de garantare a depozitelor conform legii existente, dar care nu a fost atins”, a atenționat Veaceslav Ioniță.