„E perioada bacului si Parlamentul își amintește brusc de educație și peste noapte îi apucă grija de nivelul de cunoștințe a elevilor din Moldova. Guvernanții sunt exigenți, vor cele mai înalte medii pt elevi, dar nu vor să recunoască că mediile sunt mari în comparație cu sprijinul pe care îl acordă ei. Situația din acest an este diferită de anii precedenți. În acest an, împotriva evaluării corecte la BAC se pronunță și conducerea actuală a Ministerului Educației. Doamna Pogolșa, o persoană cu serioase probleme de integritate, a demonstrat că îi este străină meritocrația. Ea vine cu pretenții față de Agenția pentru Dezvoltare Curriculară și Evaluare care a reușit, fără sprijin politic, să asigure o evaluare corectă la absolvenților de liceu. Ea, care a suprimat ani la rând inițiativele sănătoase ale Institutului de Științe ale Educației, ratând șansa să transforme această instituție în una utilă pentru profesori, astăzi vrea să pună capac unui bacalaureat corect”, a declarat fostul ministru al Educației, Maia Sandu.

Sandu a sugerat că Pogolșa vrea să „poată împărți note și numi oameni după bunul plac”. 

„Ceea ce nu a îndrăznit să facă conducerea precedentă, o face conducerea interimară. Enunțul doamnei Pogolșa privind irelevanța metodologiei se înscrie perfect în demersurile făcute de PSRM prin vocea președintelui Dodon. Avem pe față o sincronizare a PD și PSRM. Toate acuzațiile viceministrei nu sunt decât o mostră de a compromite procesul, absolvenții și profesorii”, a completat-o pe Sandu Igor Grosu.

El spune că tentativa conducerii ministerului de a schimba toți președinții comisiilor „demonstează că PD vrea să revină la practica veche de teste cumpărate și note mari”.

„Până în 2013, conform estimărilor noastre modeste, suma mitei în educație ajungea la 14 milioane de lei. Ei cred că tânjesc după fluxul mitei de până în 2013. O altă acuză a doamnei viceministru este despre schema de convertire a punctajului. Ea insistă ca baremul să nu fie văzut de părinți și copii. Noi credem că asta doar va duce la fraudarea examenului. Același examen TOEFL are schemă de convertire previzibilă. Dna Pogolșa, lăsați copii să știe la ce notă pot predinte când acumulează un anumit nr de puncte”, a mai adăugat Grosu.

Amintim că după ce Lilia Pogolșa a declarat în comisia parlamentară că notele mari acumulate la BAC sunt în număr foarte mic, subliniind că există sarcini irezolvabile în teste, deputații au decis audierea conducerii ministerului și revizuirea metodologiei de BAC.