Citește prima parte:  VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (I): Primul contact cu estul ucrainean

Citește a doua parte: FOTO. Scrisori din Donbas (II): Pe cont (im)propriu

Citește a treia parte: FOTO. Scrisori din Donbas (III): Ucraina solidară

Citește a patra parte: VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (IV): Ucraina coruptă

Unii dintre refugiați o duc bine acolo unde au fost repartizați să locuiască. La Sviatohirsk Lavra, de exemplu, un frumos complex de mănăstiri, care e și zonă turistică, sunt cazați circa 150 de refugiați, iar niciunul dintre ei nu se plânge de condițiile de trai.

Ba din contra, sunt hrăniți bine și au parte de toate cele necesare. Totuși, unii dintre ei se plâng că statul face prea puțin pentru a rezolva problema locuințelor, iar lipsa locurilor de muncă le complică existență. La fel, printre refugiați este răspândit crezul că statul ucrainean stă la cheremul țărilor și organizațiilor internaționale în materie de asistență pentru refugiați, în loc să-și ia responsabilitatea și să acționeze eficient pentru ajutorarea oamenilor.

Am plecat din Donbas prin gara din Kramatorsk, acolo unde am și ajuns inițial.

Nu înainte de a comanda o porție de „varenniki” cu carne și smântănă. Sunt foarte asemănători cu colțunașii noștri și sunt foarte, dar foaaarte delicioși. Din bucătăria ucraineană am mai încercat o pastă făcută din slănină topită și amestecată cu tot felul de mirodenii, gustoasă și ea.

Ne-a servit o chelneriță strămutată și ea din calea războiului din orașul Donețk.

Din păcate, nici aici nu am găsit vin moldovenesc în meniu, la fel ca în Kiev. În majoritatea cazurilor, restaurantele din Ucraina propun vin italian, francez, georgian, chilian, american și chiar german.

Într-o discuție cu ambasadorul american la Chișinău, James D. Pettit, la o recepție organizată de ambasada Ucrainei în Republica Moldova, diplomatul a împărtășit „problema” pe care a întâmpinat-o în misiunea sa anterioară de la Kiev: i-a fost foarte greu să găsească vin moldovenesc chiar în magazinele mari.

Lipsa vinului moldovenesc vorbește despre modul în care am reușit să-l promovăm acolo. Dar asta e altă temă de discuție.

Concluzia în privința mâncării încercate la vecini e următoarea: bucătăria ucraineană e extraordinară și are, aparent, destul de multe afinități cu a noastră.

P.S. Așa arată un apus de soare la Sviatohirsk, în Donbas.