„Ministerul Securităţii de Stat al Transnistriei controlat de către Federația Rusă și FSB încearcă să-și numească oamenii săi la funcții de conducere. Unul dintre acești oameni urma să fie Valeri Gratov care și-a făcut numele pe teritoriul Ucrainei, de acest motiv a și fost ales să vină în Transnistria. În anii ‘90 de ani, el a condus serviciul de securitate al liderului rmn, prin urmare are experiență necesară și această numire a fost una logică”, colaboratorul Serviciului de Securitate a Ucrainei.

„De pe teritoriul rmn se întreprind acțiuni de spionaj împotriva Ucrainei. Cu ajutorul lui Gratov, partea rusă ar fi putut obține mai multe avantaje: cum ar putea să desfășoare mai eficient activități de spionaj, cum să influențeze situația din regiunile sudice ale Ucrainei, cum se poate  de destabilizat situația, în primul rând în regiunea Odesa pentru care serviciile de informații ruse au un interes special”, a mai spus sursa.

Potrivit acesteia, există numeroase cazuri când agenții FSB și GRU din Transnistria sunt trimiși în regiunile separatiste din Estul Ucrainei și viceversa.

Reamintim că în iunie, Serviciul de informații din Ucraina în urma unei operațiuni speciale l-a reținut pe instructorul militarilor separatiști din Donbass, colonelul Valeri Gratov, pe care FSB-ul urma să-l numească la funcția de „ministru al Securității de Stat din Transnistria”.