„În 2009, am înființat acest punct de control alături de misiunea EUBAM. Evenimentul de astăzi este unul important și decisiv. Acum, alături de noi, se află reprezentanții acestei misiuni și vor participa în cadrul procesului de monitorizare, pentru ca să reușim să asigurăm siguranța, confortul, anticorupția. Tot ceea ce se întâmplă e o bună motivare ca tot ceea ce ne propunem astăzi să se împlinească”, a declarat Poroșenko la deschiderea punctului de control.

La rândul său, Pavel Filip a declarat că „deschiderea controlului în comun la Cuciurgan-Pervomaisk și, în perspectivă, și la alte puncte de frontieră este o demonstrare materială a relațiilor bune dintre Moldova și Ucraina”.

„Noi facem o diferență clară între așa-numiții lideri din regiunea transnistreană și dintre oamenii care trăiesc acolo. Acest punct de trecere comun vine în interesul și confortul cetățenilor din această regiune și a agenților economici. Agenții economici nu vor mai fi nevoiți să meargă la alte puncte vamale pentru a semna actele de import sau export. Este foarte important, pentru că 70% din volumul total din schimburile comerciale din regiunea transnistreană aveau loc anume prin acest punct. De aceea sună bizar speculațiile precum că are loc o blocadă a regiunii transnistrene, enunțare de liderii din Transnistria. Acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar cu siguranță e în favoarea oamenilor din regiune”, a mai spus prim-ministrul.

Amintim că  inaugurarea oficilă a controlului mixt a fost planificată pentru data de 31 mai, însă nu a mai avut loc atunci. Ulterior, oficialii ruși și așa-zișii lideri de la Tiraspol au calificat institurea acestui control drept „o blocadă a Transnistriei”.