Infecția în masă a fost favorizată de faptul că persoanele, în special bărbații, sunt ținuți în condiții greu de imaginat - câte 21 și chiar 27 de persoane într-o singură încăpere.

Cazurile au început să fie depistate de la sfârșitul lunii mai. Până acum 50 de persoane cu tuberculoză au ajuns la Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Chișinău, unde sunt tratați într-o secție specializată. Trei dintre aceștia au tuberculoză multidrog-rezistentă, ceea ce înseamnă că au mai avut maladia, însă n-au fost tratați până la capăt.

Conform datelor furnizate de vicedirectorului Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov, în total se află la tratament 50 de persoane, dintre care 21 sunt de la Internatul Psihoneurologic de la Brânzeni. Este vorba despre 18 bărbați și 3 femei. Alte 29 au fost aduse de la Bădiceni - 23 de bărbați și 6 femei. Primii pacienți au fost aduși pe 22 mai, apoi pe 8,13 și 30 iunie, însă ar putea fi transportați aici încă trei bolnavi. 

Acum nu se știe cu exactitate de unde au pornit infecțiile, însă epidemiologii presupun că de la două-trei persoane, care însă nu au fost identificate la timp, pentru a le fi administrat tratamentul. Lipsa medicilor constituie și aici o problemă, însă nu e o justificare. În instituție activează un singur medic terapeut, dar și șeful Centrului de Sănătate Bădiceni, care este angajat cu normă de 0,25.

Acum cea mai mare provocare rămâne continuarea tratamentului, căci după două luni cei 50 de bolnavi vor trebui să se întoarcă în internate, unde să continue tratamentul zilnic.

Citiți despre argumentele medicilor și despre cum a evoluat situația pe Sănătate INFO.