Deputatul Marian Lupu susține că șeful statului se ascunde după un scut, când spune că nu e în stare să facă anumite lucruri.

„Evident că el joacă această carte. O joacă abil. Asta este și latura pozitivă - se acoperă cu acest scut, că nu este în stare să facă ceva. Mai degrabă, dacă era să fie sincer, ca și șef de stat, trebuia să spună un lucru: Oameni buni, eu candidez pentru această funcție de șef de stat, știind foarte bine care sunt atribuțiile președintelui țării și ca șef de stat o să mă ocup de unitate în societate, nu cum să dezbin, cum să unesc societatea. Să vedem ce reforme, cu ce inițiative până în prezent, reale, a venit președintele țării în Parlamentul Republicii Moldova? Cu nimic, dar chiar cu nimic”, menționează Lupu.

În ceea ce privește relațiile de cooperare pe care încearcă să le stabilească Dodon, Marian Lupu spune „ori că în cazul Coreei de Nord, dar și cu Teheranul, el nu face decât ceea ce i se spune de către cineva din Kremlin, cu siguranță, ori șansa a doua că nu prea are alegere, fiindcă cu Ucraina, România - poziția foarte radicală, nechibzuită, negândită, nefirească pentru un șef de stat i-a tăiat toate posibilitățile. Uniunea Europeană cu declarațiile că vrea să anuleze Acordul de asociere, la fel. Și atunci ce-i mai rămâne? Câteva țări, și nu toate, din CSI. Pe unde a fost președintele?”, se întreabă deputatul.

De asemenea, fostul lider PD pretinde că președintele Igor Dodon are rolul de executor pentru liderul de la Kremlin.

„Relațiile personale cu Vladimir Putin, eu nici pe departe nu m-aș grăbi să fac asemenea afirmații, mai ales, după ce a spus președintele Rusiei la Sankt Petersburg, folosind o citată binecunoscută din istorie a lui Ioan cel Groaznic: „Da, întrebați-l pe el, fiindcă el știe mai bine”. Mie nu-mi pare un lucru întâmplător ceea ce a declarat și cum a declarat președintele Putin. Mai ales într-un asemenea cadru oficial, să fi făcut o gafă, că nu s-a gândit ce a spus. S-a gândit foarte bine ce a spus. Și pe calea acestei fraze i-a arătat în ochii tuturor care-i este locul președintelui Dodon. Nu este loc de partener, este locul unui executor. Deci, mesajul a fost foarte clar și abil - să facă ceea ce spune el. Deci, asta-i la nivel personal.

Din experiența mea politică, într-o relație, atunci când vrei să fii respectat, nu îndrăgit, dar respectat măcar, fiindcă în cazul dat nu este nici îndrăgit, nici respectat. Este doar folosit. Trebuie să rămână loc pentru „Nu!”. Eu gândesc că președintele Dodon nu are loc pentru „Nu!”, fiindcă a depășit toate liniile roșii și a intrat într-o dependență feudală, de sclavie și nu mai are marjă de manevre. Pot doar să-mi imaginez care sunt acele ancore și locuri de care a fost prins, dar a fost prins foarte puternic”, conchide Marian Lupu.