În perioada 27 iunie-4 august curent BNM a desfășurat consultări publice privind, conceptul designului monedelor de 1 și 2 lei, fiind lansat și un concurs pentru cel mai bun concept al acestor monede. 

„Vreau să menționez participarea activă a cetățenilor la aceste consultări și mai ales a reprezentanților din raionul Edineț, Drochia și Chișinău. La consultări au fost înregistrați 33 de participanți care au prezentat peste 80 de concepte pentru ambele monede. Propunerile care au parvenit sunt foarte originale și pe diverse tematici, precum personalități, monumente istorice, tradiții populare, flora și fauna, precum și cultura și arta”, a declarat viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu. 

Ofertele au fost studiate în cadrul comisiei create în cadrul Băncii Naționale, care a decis câte trei concepte câștigătoare pentru moneda de 1 și 2 lei.

„Spre mare meu regret numele câștigătorilor nu vor fi divulgate astăzi. Acest lucru va fi posibil doar după punerea în circulație a monedelor de 1 și 2 lei sau mai bine spus din data când va fi publicată în Monitorul Oficial decizia cu privire la punerea în aplicare a acestor monede”, mai menționează Sturzu.

Câștigătorii vor fi premiați cu câte o monedă comemorativă de argint valoarea căreia nu va fi mai mare de 675 de lei.

Cele șase concepte selectate ar putea fi utilizate ca sursă de inspirație de către ce designerul care va realiza conceptul monedelor de 1 și 2 lei. 

În prezent, a fost demarată procedura de aprobare a parametrilor tehnici pentru viitoarele monede și pregătirea setului de documente pentru licitație în vederea identificării celui mai bun designer. Mai apoi va fi selectat cel mai un producător al acestor monede.

Anterior, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea a declarat că monedele vor apărea nu mai devreme de anul 2018.