Reprezentanții așa-zisei guvernări de la Tiraspol, inclusiv conducerea, ar putea fi obligați să comunice Chișinăului intenția de a pleca peste hotare. Sursele publicației ruse spun că ideea ar fi apărut după ce actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski, a mers la Londra și a fost primit la Ministerul de Externe britanic, provocând un scandal diplomatic.

Publicația rusă ar fi primit confirmări despre pregătirile în acest sens de la patru surse guvernamentale care au solicitat anonimitate. Potrivit uneia dintre surse, subiectul este susținut atât de guvernare, cât și de aparatul președintelui, în pofida viziunilor pro-ruse ale lui Dodon, cum scrie chiar Kommersant. 

Ideea centrală a acestei măsuri ar fi înștiințarea din timp a Chișinăului referitor la scopul vizitei, întrucât acum funcționarii de la Tiraspol zboară de la Chișinău spre orice colț al lumii, Aeroportul Chișinău fiind practic unica lor posibilitate de a călători. După izbucnirea conflictului din Ucraina, transnistrenii ar fi evitat să folosească aeroportul din Odesa.

De menționat că Tiraspolul, la rândul său, demult aplică acest sistem cu privire la oficialii moldoveni. Toți funcționarii din dreapta Nistrului trebuie să anunțe din timp vizit în regiune, iar pe malul stâng nu toți ajung: Tiraspolul înnoieștte regulat listele celor care nu au dreptul să treaca „granița”.