Fiind întrebat de către jurnaliști dacă SUA a sistat suportul financiar de 12,7 milioane pentru Armata Națională, Pettit a declarat că „N-a fost suspendată asistența financiară deloc. Am observat că în acest an, din păcate, Armata Națională n-a participat la exerciții militare în străinătate. Noi discutăm aceste chestiuni și sperăm că în viitor armata va participa la exerciții internaționale”.

James Pettit a fost întrebat dacă Ministerul de Externe a fost anunțat referitor la întreruperea finanțării.

„Da, dar, nu este vorba de ajutor financiar, este o pauză în acordare de echipament, fiindcă trebuie să facem un plan concret pentru participarea viitoare a Armatei Naționale la exerciții în străinătate. Sper că armata va participa și sper că se va întâmpla curând”, a declarat Pettit.

Întrebat de către presă ce se va întâmpla dacă Igor Dodon va interzice și în continuare Armatei Naționale să participe la aplicațiile militare internaționale, James Pettit a declarat că nu știe care vor fi urmările. 

„Nu știu ce se va întâmpla, scopul nostru este dezvoltarea și îmbunătățirea Armatei Naționale, iar aceste exerciții internaționale este o parte foarte importantă pentru îmbunătățirea capacităților armatei”, a conchis ambasadorul SUA în Republica Moldova.