Potrivit Kommersant, numărul migranților din R. Moldova în Federația Rusă s-a redus cam cu 60.000 de oameni, față de anul 2016. Dacă anul trecut în Rusia erau 497.000 de moldoveni, anul acesta au rămas 430.000. Totodată, se înregistrează o creștere a numărului de femei printre migranți, dar și o ascensiune a statisticii de munci sezoniere.

Sondajul arată că salariul mediu al unui migrant moldovean în Rusia e de 35.300 de ruble în cazul muncii legale și cu peste 2000 de ruble mai puțin în cazul unei activități ilegale - 32.200 de ruble. Moldovenii, care apar în clasament alături de muncitorii din alte țări CSI și Georgia, au printre cele mai mari salarii, cedând belarușilor (41.000 de ruble), azerilor și georgienilor (câte 35.900 de ruble). Totuși, salariul mediu al unui migrant e 84% din salariul mediu al unui rus, scrie publicația.

60% dintre toți migranții care muncesc în Federația Rusă spun că au lucrat acasă la un job cu o calificare mai înaltă, iar 2/3 spun că muncesc în Rusia în comerț sau drept muncitori necalificați.

Limba vorbită

Datele sociologice arată că moldovenii mai puțin utilizează rusa ca limbă de bază la lucru, față de anul 2011. Dacă acum șase ani moldovenii vorbeau în 90% de cazuri în rusă la locul de muncă, acum procentul a coborât la 83%. Acasă, respondenții moldoveni vorbesc rusește doar în 39% din cazuri.

„Va trece timpul și tabloul limbii se va schimba total, dacă nu vom întreprinde nimic . Noi nu avem programe de învățare a limbii ruse, iar între timp rusa „pleacă” din republici”, spune șeful Centrului de Cercetări Migraționiste din Rusia, Dmitri Poletaev.

Planurile moldovenilor

Între timp, sondajul relevă că mai mult de jumătate dintre moldovenii din Rusia nu au de gând să revină acasă - 52,9% vor să rămână în Rusia. 25,4% au de gând să facă o navetă permanentă între Rusia și R. Moldova și doar 8,4% vor să lucreze un an sau doi în Rusia și să se întoarcă acasă.