Cresc exigențele și cu privire la cazarea oaspeților. Dacă înainte viceminiștrii, conducătorii altor autorități ale administraţiei publice, reprezentanți ai societății civile, personalități în domeniul culturii, științei și tehnicii și alți experți puteau fi cazați în hoteluri de 3 stele, acum cazarea se va efectua doar în cele de 4-5 stele. 

Conform noului regulament, cina sau prânzul organizat pentru șefii de stat, premieri sau conducători ai parlamentului nu va putea costa mai mult de 900 de lei, pentru un participant. În prezent, este prevăzut un buget de cel mult 550 de lei pentru o persoană. Cât privește cadourile oferite, cele pentru conducătorul delegaţiei oficiale nu vor putea fi mai scumpe de 3.000 de lei.

Mai scump vor costa și serviciile traducătorilor care până acum munceau pentru 180 de lei pe oră, în cazul traducerilo sincron pentru un președinte. Dacă noul document va trece, remunerarea va crește până la 800 de lei pe oră.

„Se constată creşterea considerabilă a preţurilor la serviciile reglementate, fapt care implică necorespunderea limitelor admisibile de cheltuieli la realităţile existente. În acest context, în scopul dezvoltării relaţiilor cu parteneri străini, precum şi formarea unei imagini pozitive ale Republicii Moldova pe palierul internaţional, se consideră necesară majorarea volumelor maxime de cheltuieli în acest scop”, au argumentat autoritățile.