„O „jurnalistă” de la un site-uleț a ieșit la microfon și după cum scrie un alt site-uleț similar, a venit cu recomandări în adresa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Recomandările acestei domnișoare care pretinde că este jurnalistă, ține de faptul că domnul Președinte Dodon, se leagă de ong-urile prin intermediul căruia SUA și Uniunea Europeană finanțează surse media din Republica Moldova. De fapt, domnișoara jurnalistă a vrut să spună că Președintele Dodon a atras atenția opiniei publice la faptul că SUA și UE pompează bani enormi în media moldovenească pentru a prosti acest popor. Cel mai dureros, este faptul că pentru acești pseudojurnaliști, finanțarea din exterior al unui site nu este doar propagandă deschisă în interesul statelor care-i finanțează, dar este și un business bine pus pe roate în ultimii ani. Pe domnișoara „jurnalistă”, care a recunoscut că lucrează sub umbrela unui ONG finanțat din străinătate (a se citi: „sub crîșa care aduce bani grei”) o deranjează nu altceva decît aspectul financiar... ba chiar o doare, or jurnalismul în esență este cu totul altceva”, a scris deputatul socialist Grigore Novac pe pagina sa de Facebook. 

Replica Anei Gherciu

Contactată de Agora.md, Ana Gherciu a oferit și o replică pe măsură. „Din moment ce nu poate face trimitere la niciun articol de-al meu care ar încălca vreo normă a deontologiei jurnalistice, reacția parlamentarului Grigore Novac nu face decât să mă flateze. Se vede c-am atins niște corzi sensibile. Păcat că Igor Dodon s-a limitat la a da un Like, în loc să răspundă la solicitarea de interviu. E și foarte drăguț să observ cum deputatul nu comentează nici într-un fel faptul că președintele lui continuă să organizeze concerte fără să indice sursa fondurilor investite. Amuzant e că domnul Novac vorbește despre raportul National Endowment for Democracy ca despre scurgeri de informații, atât de neobișnuită este pentru el raportarea transparentă a fiecărui bănuț. Aș mai avea multe de comentat, dar, știi, am de lucrat un material de propagandă în folosul SUA și UE care pompează în noi bani grei”, ne-a comunicat reportera. 

Amintim că la început de august Igor Dodon a distribuit un link ce conținea lista tututor ONG-urile din Moldova care au beneficiat de granturi din partea organizației americane NED (National Endowment for Democracy). „Finanțarea doar pe o singură filieră din partea occidentului a diferitor ONG-uri și surse media din Moldova. Milioane și zeci de milioane de lei … Cineva spunea de lupta cu propaganda…”, a scris Dodon pe Facebook, comentând linkul la începutul acestei luni.

Presa socialistă

Precizăm că potrivit unui articol al Ziarului de Gardăsite-ul tsn.md, apropiat Partidului Socialiştilor, este înregistrat de compania „Exclusiv Media” SRL, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiţă. Conducătorul „Exclusiv Media” SRL este Petru Burduja, care, la rândul său, este, alături de Dumitru Ciubaşenco, fondator la o altă instituţie media, „ПАНОРАМА ДЧ” SRL (pagina web pan.md). Tot „Exclusiv Media” SRL aparţine şi site-ul aif.md (Аргументы и факты в Молдове). Petru Burduja a fost candidat la funcţia de deputat pe listele PSRM, iar în prezent este vicepreşedintele fracţiunii PSRM din Consiliul Municipal Chişinău. Printre instituţiile media partenere indicate pe tsn.md se regăsesc actualitati.md şi replika.md. Pagina actualitati.md este înregistrată de Iuri Vitneanski, şi el consilier municipal PSRM, iar replika.md este înregistrată de un oarecare Roman Fiodorov, anterior membru al tineretului comunist, filiala Bălţi.

Tot sub umbrela socialistă sunt și televiziunile NTV Moldova și Accent TV. 

Precizăm că atacul contra Anei Gherciu nu este primul de acest fel. În această vară, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanţii mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinţie.

Ana Gherciu a fost reporter al Ziarului „Timpul”, iar acum este redactor-șef al unuia dintre cele mai vechi și populare portaluri de știri - moldova.org.