Acum, banca centrală a Rusiei a lansat una dintre cele mai ample operaţiuni de bailout bancar din istoria sa pentru a salva banca privată Otkritie, care în ultimele luni şi-a pierdut un sfert din depozite. Este primul bailout al unei bănci cu importanţă sistemică din Rusia. Banca centrală a preluat con­trolul acesteia, iar teama este că şi alte bănci mari au probleme asemănătoare. Capacitatea băncii centrale de a supraveghea sistemul este pusă sub semnul îndoielii.

Banca centrală nu a spus cât o costă această operaţiune de salvare, dar a anunţat că intenţionează să achiziţio­neze o participaţie de minimum 75% din Otkritie după evaluarea poziţiei fi­nan­­ciare a acesteia. Otkritie este cea mai mare bancă privată din Rusia. Şi una importantă pentru afacerile Kremlinului. Sfârşitul anului 2014 găsea Rosneft într-o mare dificultate. Pră­buşirea preţurilor petrolului, devalori­zarea rapidă a rublei şi sancţiunile financiare occidentale au lăsat colosul fără nicio cale evidentă de a-şi finanţa datoriile de 18 miliarde de dolari care ar fi ajuns la scadenţă în doar câteva săptă­mâni, scrie Financial Times.

Având la dispoziţie puţin spaţiu de manevră, Rosneft a pus în mişcare una din cele mai îndrăzneţe afaceri finan­ciare din scurta istorie a capitalismului rusesc. Este o afacere care aproape că a înge­nun­cheat economia ţării. Compania a emis pe tăcute obligaţiuni de 625 de miliarde de ruble către un intermediar neidentificat, care a folosit activele ca garanţii pentru a obţine împrumuturi de tip reverse repo - acorduri de cumpă­rare de titluri financiare cu angajamen­tul de a le vinde ulterior la un preţ mai mare - de la banca centrală. Interme­diarul a transferat dolarii astfel obţinuţi către Rosneft, permiţând companiei să strângă capital pe termen scurt.

N.B. Procedura de salvare a băncilor de tip „bail-out” presupune angajarea de bani publici, deci bani din buzunarul contribuabilului, bani exteriori sistemului bancar, pentru asigurarea fluxului de obligații pe care băncile le aveau către diverșii creditori și deponenți.