Guvernatorul Sergiu Cioclea a declarat, în debutul interviului, că R. Moldova „suferă considerabil de un sistem bancar subdezvoltat și de o intermediere financiară joasă”. „Pe de o parte, există un număr mare de economii care sunt pompate de către remiterile migraților. Pe de altă parte, activitatea creditelor rămâne scăzută, fiind limitată doar la companii mari. Unul dintre principalele scopuri ale reformei bancare moldovenești este reorientarea băncilor către rolul lor primar: cel al convertirii depozitelor în credite „sănătoase” pentru economie”, a adăugat Cioclea.

Potrivit guvernatorului, procesul poate fi accelerat prin atragerea investițiilor străine în sistemul bancar.

Ministrul Armașu a adăugat că pentru a stabiliza sistemul bancar este nevoie de îmbunătățirea climatului de afaceri. „Acum trebuie să lucrăm asupra modului în care autoritățile au de-a face cu mediul de business. Asta înseamnă o administrare mai bună a impozitelor și a vămii, birocrație redusă și o atitudine business-friendly față de controalele de stat”, a punctat Armașu. 

Cei doi demnitari au fost întrebați despre măsurile anti-corupție întreprinse de R. Moldova în fortificarea sistemului financiar-bancar.

„Lupta împotriva corupției necesită voință politică, dar nici aceasta nu este suficientă într-un stat unde instituțiile sunt slabe”, a remarcat Armașu, amintind aici de reforma administrației publice centrale pe care a demarat-o Guvernul.

„Din perspectiva băncii centrale, instrumentele principale de obținere a transparenței în domeniul economic, dar și social, sun transparența bancară, o bună implementare a politicilor care combat spălarea banilor și cele care sunt centrate pe consumator”, consideră Cioclea.

Guvernatorul a adăugat că transparența va fi mai accentuată atunci când mediul de afaceri va avea acces la finanțe nu prin afilieri politice, ci prin planurile de business. 

„Ca guvernator, a asigurat BNM-ul cu doi viceguvernatori tehnocrați, făcând astfel bordul executiv al băncii total independent față de partidele politice. De asemenea, ne străduim să promovăm sistemele de plăți fără numerar care vor contribui la creșterea responsabilității și urmăririi fluxurilor financiare”, a mai spus Cioclea.